Проекти

 • „20 години ЖНХ Плетеница“ – проект, финансиран от Община Пловдив

През 2024 г. читалището спечели и успешно реализира проекта „20 години ЖНХ Плетеница“ по Компонент 3 „Гражданска активност“ от Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. По проекта успешно се проведоха 2 събития – изложба и концерт, с които беше отбелязана 20-ата годишнина от създаването на Женски народен хор „Плетеница“.
Изложбата в читалището представи историята на хора, най-значимите постижения и участия в международни, национални и местни фестивали и конкурси, завоюваните награди и състава на хора през годините. Тя беше официално открита на 29 май 2024 г. в камерната зала на читалището, а след това беше разположена и във фоайето на НЧ „Христо Ботев – 1905“ непосредствено преди и по време на концерта. Концертът се състоя на 8 юни 2024 г. в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев – 1905“ и представи пред пловдивчани най-добрите изпълнения на ЖНХ „Плетеница“. В него взеха участие и бивши изпълнители от хора, както и гостуващи участници.
Чрез двете събития, осъществени по проекта, ЖНХ „Плетеница“ успя да покаже пред пловдивската публика своя талант на сцена, но и своето развитие и успехи през годините, откакто е създаден. Пловдивчани имаха възможност да се докоснат до магията на българския фолклор.
Проектът беше осъществен в партньорство с Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“, което участва в концерта със своя Танцов състав „Луди млади“.
Проектът позволи на гражданите на Пловдив да се уверят, че читалищата са културни институции, в които се развива художествената самодейност и се опазват българските фолклорни песни и танци.

   

 • „Ние сме морето“ – проект по програмата на ЕК EMD 2024

И през 2024 г. читалището стана част от програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие, което се проведе на 30 май 2024 г., като част от европейските чествания на Деня на морето. Инициативата се състоя в сградата на читалището в бл. 141 и включваше арт работилница на Детски арт клуб „Контрасти“, арт инсталация – пано „морска стена“, изложено в читалището до края на лятото.

        

 • Интернет за всички 55+

През 2023 г. читалището спечели и реализира проект по програма „Интернет за всички 55+“ на А1 и Асоциация „Съвременни читалища“. През септември и октомври всички желаещи, на възраст над 55 години, имат възможността да научат на теория и практика повече за компютрите и да извлекат максимума от използването на мрежата и новите устройства.

      

 • Таланти в Тракия“ – проект, финансиран от Община Пловдив

През 2023 г. читалището спечели и успешно реализира проекта „Таланти в Тракия“ по Компонент 3 „Гражданска активност“ от Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Проектът предложи на пловдивските публики поредица от културни събития, с които се представиха различните таланти на деца и възрастни от Пловдив на територията на жилищен район Тракия. Дейностите включиха поредица от сценични изяви на деца от школи по изкуствата: изобразително изкуство, пеене, пиано, китара, както и на хорове от възрастни, представящи български фолклор. Проектът беше открит с творчески ателиета на Детски арт клуб „Контрасти“ към читалището на 17 и 18 май. Децата изобразиха градски пейзаж чрез нетрадиционна техника – издраскване. Последваха концерти по: пеене – 19 май, пиано – 22 май и китара – 29 май. Всички те успяха да децентрализират културните събития в града, както и да отбележат тържествено 50-ата годишнина от първа копка на жилищен район Тракия. Заключителното събитие по проекта се проведе на 7 юни 2023 г. в парк „Лаута“, където женски народни хорове изнесоха български фолклорен концерт на специално изградена сцена пред широка публика. Чрез „Таланти в Тракия“ успешно представихме онзи художествен продукт, за който талантите от читалищата се трудят през цялата година. Той позволи на гражданите на града да се уверят, че читалищата са културни институции, в които деца и възрастни могат да развиват и подобряват своите таланти и способности.

            

 • „Почитаме морето“ – проект по програмата на ЕК EMD 2023

През 2023 г. читалището за пета година стана част от програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие, което се проведе на 31 май 2023 г., като част от европейските чествания на Деня на морето. Инициативата се състоя в Камерната зала на читалището и включваше изложба на Детски арт клуб „Контрасти“ и концерт на школите по пеене, пиано и китара.

            

 • „Възпяваме синьото море“ – проект по програмата на ЕК EMD 2022

През 2022 г. читалището за четвърта година стана част от програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие, което се проведе на 26 май 2022 г., като част от европейските чествания на Деня на морето. Инициативата се състоя в Зоната на креативността пред библиотеката на читалището и включваше изложба на Детски арт клуб „Контрасти“ и концерт на школите по пеене, гайда и китара.

            

 

 • Проект по Програма „Българските библиотеки“ 2021 на МК

През 2021 г. читалището спечели проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерство на културата. Библиотеката на читалището получи финансова помощ в размер на 3998,82 лв. за обновяване на фонда си с книги. Средствата бяха изразходвани за закупуването на 329 броя книги, сред които 268 нови заглавия.

 

 • „Sea of art. Art of sea“ – проект по програмата на ЕК EMD 2021

През 2021 г. читалището за трета година се включи в програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие, което се проведе на 27 май 2021 г., като част от европейските чествания на Деня на морето. Инициативата се състоя в Зоната на креативността пред библиотеката на читалището и включваше изложба на детско творчество, посветено на морето – от децата от Детско арт студио „Контрасти“, както и концерт на възпитаниците на школите по пеене, китара и гайда.

 

 

 • Клуб „Въображение“ по проект на МОН за занимания по интереси – част I и II

Клубът бе създаден с ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ в кв. Столипиново и за периода февруари – юни 2019 г. /I част/ и октомври 2019 – юни 2020 г. /II част/ осъществи 120 учебни часа занимания по интереси с ръководител Вера Аврионова.

  

 

 • Литературно четене „В царството на книгите“ – „НОЩ/Пловдив“ 2019

През септември 2019 г. читалището организира Литературно четене „В царството на книгите“ – по проекта „НОЩ/Пловдив“ – Малката нощ. Бяха представени произведения на млади пловдивски автори, а вечерта бе допълнена от музикални изпълнения на китара.

   

 

 • Проект по програма „Еразъм+“ 2019

През август 2019 г. читалището бе домакин на събитие по програма „Еразъм+“. Наши гости от Финландия бяха Лахтенският китарен оркестър, ръководен от Димитър Попов.

   

 

 • „gAR(T)bage“ – проект по програмата на ЕК European Maritime Day 2019

През 2019 г. читалището за втора поредна година се включва в програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие, което се проведе на 29 май 2019 г., като част от европейските чествания на Деня на морето. Инициативата се състоя в уъркшоп за деца – изработване на предмети на морска тематика от отпадъци от децата от арт-студие „Контрасти“ и музикален поздрав с морски песни от възпитаниците на школата по пеене.

   

 

 • Проект „European Maritime Day“ – 2018

През 2018 г. читалището се включва в програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие, което се проведе на 1 юни 2018 г. като част от европейските чествания на деня на морето. Инициативата се състоя в уъркшоп за деца с танцов поздрав.

      

 

 • Проект „Фолклорни искрици“ – 2018

През 2018 г. читалището се включва в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019, като разработи и спечели свой проект, финансиран по Отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019“. Петима млади преподаватели по различни народни инструменти изнасят открити уроци, по време на които разясняват и демонстрират какво представляват инструментите, на които свирят, какви са техните отличителни черти, показват индивидуално на всеки как се свири на тях. През декември месец 2018 г. проектът завършва с концерт.

   

 

 • Проект „ Зона на креативността“

по направление „ТВОРЧЕСКИЯТ ПЛОВДИВ В ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ” на Общинска фондация “Пловдив 2019”. 

Проектът “Зона на креативността” се реализира на територията на гр.Пловдив, район “Тракия”, бл.140  пред библиотеката на НЧ ”Съвременник – 1986”. Организацията партньор  “Скай Бийч” ЕООД  участва със собствено финансиране, в допълнение към предоставената безвъзмездната финансова помощ  от Общинска фондация „Пловдив 2019”. Времетраене на проекта – 3 месеца – юли-септември 2013г.

10  9  SAM_5552 12  13 14 15 16 DSC00665  DSC00692  18  DSC00280 DSC00322  DSC00479 tanci  Bro6ura_Grub  Bro6ura_Lice  20

Целта на проекта е създаване на нова, привлекателна градска зона на открито за провеждане на иновативни културни събития, достъпна и притегателна за всички възрастови и социални групи.

Осъществените  дейности са в две основни направления:

 1. Създаване на културна инфраструктура чрез инсталиране на нестандартно оборудване от дървени скари за сцена и места за сядане. Интериора допълва и изрисуваната с графити  фасада на библиотеката с  авангардни рафтове с книги.  В зоната е монтирана свободна Еко библиотека с издълбани рафтове в дънер с табела  «Вземи или остави книга».
 2. Реализирани дейности за представяне на различни видове изкуства в зоната: дискусионна среща на тема „Иновативни културни събития в градската междублокова зона”; открита читалня за четене  на книги на хартиен и електронен носител; експониране на  изложби  при провеждане на инициативи;   хепънинг – концерт с участието на любителски и професионални артисти; провеждане на свободни уъркшопове с 8 работилници с практическа, музикална и дискусионна насоченост.

Екипът на проекта е убеден, че  реализацията на нестандартната идея ще бъде част от европейското културно пространство, което  ще популяризира и спомогне за кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019.

 

 • Проект „Училището – работилница за таланти”

ОУ “Екзарх Антим І” и читалище “Съвременник” в партньорство, кандидатстваха и СПЕЧЕЛИХА проект по програма на Европейския социален фонд

 ALIM3070    ALIM2341    ALIM2340    ALIM2339    ALIM2337     13.10                                                 ALIM2336    книжка 10-11     a 001     PRIRODO1

В рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г.

Проектът бе с продължителност 14 месеца / от м. септември 2008 до октомври 2009 г./ имаше целогодишен характер на заетост на децата, включително и в периода на ваканциите и се финансираше от Европейския социален фонд.

 

 • Проект „Д.А.Р.Б.И.“

на  СОУ „Св.Софроний Врачански“ и читалище “Съвременник” в партньорство. В рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. Проекта включват 6 извънкласни дейности, които бяха реализирани за периода 01.09.2008 г. – 31.10.2009 г.

 d 001 9. (13) 9. (14) 9. (15) 12.02.09 026 28.06 001 28.06 019 28.06 024 ALIM0001 ALIM0023 ALIM2344 ALIM2361 ALIM2411 ALIM2420 ALIM2483 ALIM2486 ALIM2636 ALIM2649 ALIM2894 ALIM3321 ALIM3363 ALIM2973  vok gr 2cn1