Новини, Събития

Годишна продукция на школата по пиано

31.05.2021 – Годишна продукция на школата по пиано с преподавател Момчил Арабаджов

ГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Новини, Събития

European Maritime Day 2021

Събитие по проект „Море от изкуство. Изкуство за морето“ по програмата на Европейската комисия за отбелязване на Европейския ден на морето – включва изложба и концерт.

Медийно отразяване:

Plovdivnews.bg

Plovdivlive.bg

Plovdivtime.bg

Gustonews.bg

Plovdiv-online.com

Българска телеграфна агенция

Сайт на Община Пловдив

 

 

Новини, Събития

Виртуален ден на отворени врати в библиотеката по повод 11 май

11.05.2021 – Виртуален ден на отворени врати в библиотеката по повод 11 май празника на Светите братя Кирил и Методий

ЧАСТ 1

ЧАСТ 2

Новини, Събития

197 години от първото изпълнение на Деветата симфония на Лудвик ван Бетовен

На днешния 7-ми май отбелязваме 197 години от първото изпълнение във Виена, Австрия на Деветата симфония на немския композитор Лудвик ван Бетовен.

Симфонията е завършена през 1824 г., когато композиторът напълно губи слуха си. Той използва вокални елементи и поставя началото на жанра хорална симфония. Нейната четвърта част съдържа изпълнение от хор и четирима солисти на адаптация на лирическата поема на Фридрих Шилер „Ода на радостта“.

През 1972 г. Съветът на Европа приема мелодията на „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз, изразяващ европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

По случай годишнината имаме удоволствието да ви поздравим с част от Деветата симфония в изпълнение на преподавателя ни по пиано Момчил Арабаджов.

Новини, Събития

175 г. от рождението на Хенрих Сенкевич

05.05.2021 – Отбелязване на 175 г. от рождението на Хенрих Сенкевич – полски писател, автор на исторически романи (1846-1916) – представяне на видео биография, изработена от екипа на читалището,  която можете да гледате ТУК.