ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА ДАМЯН ДАМЯНОВ

10929060_605486636249756_4846711924231208692_o


         Любителите на поезията на Дамян Дамянов доказаха на състоялата се вечер, посветена на творчеството на великият поет в библиотеката на НЧ”Съвременник – 1986”, че той е от плеядата звезди на българската поезия и никога няма да бъде забравен.
             Каквото и да кажем за Дамян Дамянов, все ще е малко. Той е човекът, който накара няколко поколение да се влюбят в неговата поезия и да открият себе си чрез нея. И дори сега, толкова години след смъртта му, великите стихове на Дамянов продължават да ни вдъхновяват със страшна сила. „Благодаря на Господ, че ми даде буквите“, казваше Дамян Дамянов. Стиховете му продължават като магически цяр да лекуват мъка и депресии. Книгите му останаха на нощните шкафчета на хилядите българи, които обичат красивата поезия. На 18 януари големият Дамян Дамянов щеше да навърши 80. Не успя, а може би и не искаше. Продаваше по 17 000 екземпляра от стихосбирките си, но не се радваше. „Не може, когато едно общество боледува, поетът да се чувства добре“, казваше Дамян, живя напук на биологията, пушеше цигари напук на лекарите, редеше нелицеприятните си истини напук на конюнктурата. Той, най-беззащитният, се оказа най-смел. Скованият телом си позволи лукса да бъде свободен духом в най-жестокото време.
      Почитателите му прочетоха свои любими стихотворения и се насладиха на изпълненията на Кремена Каранейчева – пиано, Марко Томов – китара и Йоана Дамова, която изпълни песен по текст на Дамян Дамянов.