Новини, Събития

Ние сме морето – EMD2024

Ние сме морето! #EMD2024

 И през 2024 г. нашето читалище стана част от програмата на Европейската комисия European Maritime Day, като разработи и спечели свой проект за събитие като част от европейските чествания на Деня на морето.
 Инициативата се състоя в сградата на читалището в бл. 141 и включваше арт работилница на Детски арт клуб „Контрасти“ с ръководител Таня Драганова. Нашите таланти сами нарисуваха морски обитатели, които оформихме в голямо пано на цяла стена. Инсталацията остава изложена в читалището до края на лятото.
 Днешното събитие е последно за този творчески сезон за нашите малки художници, с които ще се видим отново наесен.
 Пожелаваме на всички хубаво лято и ви напомняме – Пазете морето!

 
 
452 са събитията, с които тази година ще бъде отбелязан Европейският ден на морето. Едно от тях е нашето – „Ние сме морето“ („We are the sea“).
В България събитията по програмата на Европейската комисия „European Maritime Day 2024“ са общо 18, като 4 от тях са в Пловдив – и четирите са организирани от читалища.
Ние участваме вече за шеста година и нашите таланти винаги успяват да са все по-креативни. И тази година те представят една съвсем различна арт инсталация.
Пълният списък със събитията е достъпен (подреден по държави и по дати на провеждане) ТУК.
Новини, Събития

Заключителен концерт на школата по китара

Тази вечер талантите от школата ни по китара с преподавател Марко Томов впечатлиха публиката в камерната ни зала с наученото през изминалия творчески сезон.
Водещ беше шестокласничката Иванеса Колева от школата ни по английски език.
Благодарим на нашите китаристи за прекрасния концерт!
Заниманията по китара ще продължат и през лятото до края на месец юли.
   
Новини, Събития

Изложба „20 години ЖНХ Плетеница“

Изключително емоционално премина откриването на изложбата „20 години ЖНХ Плетеница“ по проекта, финансиран от Община Пловдив.
Потопихме се в историята на състава, запознахме се с най-големите постижения и най-ценните моменти от неговото създаване.
Грамоти получиха всички членове на хора, които го правят такъв, какъвто е – емоционален и зареден с много любов и творчески ентусиазъм.
Изложбата е въведение към предстоящия на 8 юни грандиозен концерт, с който ще бъде отбелязан юбилея на „Плетеница“. Той ще се състои в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев – 1905“ от 18:00 часа.
✅ И двете събития се реализират с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от културния календар на града.
Емоциите, с които се заредихме тази вечер, са още по-мотивиращи за предстоящия концерт. Заповядайте и вие, входът е свободен!
   
Новини, Събития

Посещение в библиотеката на 2 „а“, „б“ и „д“ клас

Днес наши гости в библиотеката бяха учениците от 2 „а“, „б“ и „д“ клас от СУ „Св. Софроний Врачански“.
Поговорихме си за книгите, как могат да станат читатели, какви са правилата в библиотеката и какви книги ще четат през лятото. Научихме ги как сами да ги откриват сред многобройните екземпляри в детския отдел.
Пожелахме им едно прекрасно слънчево лято и многобройни срещи с любими герои от детските книжки!
      
Новини, Събития

Заключителен концерт по пеене и пиано за сезон 2023/2024

Заключителният концерт на школите по пеене и пиано с преподавател Йорданка Маринова за сезон 2023/2024 се състоя в камерната зала на читалището. В него гост изпълнители бяха трима таланти от школата по пиано на Момчил Арабаджов при Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“.

Новини, Събития

Участие в V НФФ „Георги Пендов“ в град Садово

❗ Имаме изключителното удоволствие да се похвалим с днешното участие на таланти от школата ни по пеене с преподавател Йорданка Маринова в Пети Национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“ в град Садово. Читалище Съвременник-1986 беше представено от петима участници. Ето и резултатите:
☺ Първо място и златен медал за Атанас Попов – за Наско това беше първи конкурс!
☺ Второ място и сребърен медал за Стефана Кисьова!
☺ Трето място и бронзов медал за Лилия Гатешка!
☺ Трето място и бронзов медал за Мария Банкова!
☺ Трето място и бронзов медал за Никол Петкова!

☺️ Браво на нашите деца и тяхната преподавателка! Гордеем се с вас!!!

   

Новини, Събития

Участие в Народен събор 2024 в Лаута

Таланти от школата ни по пеене с преподавател Йорданка Маринова и нашият Женски народен хор „Плетеница“ за поредна година участват в Народен събор Пловдив 2024 в парк Лаута на сцена 1.

   

   

Новини, Събития

„С дъх на море“ – рисуване с чаша вино

„С дъх на море“ – рисуване с чаша вино под напътствията на професионален художник, с ръководител Ангелина Янакиева.